Web Analytics Made Easy - Statcounter

داود هرمیداس باوند در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، با اشاره به تغییر وزیر امور خارجه عربستان سعودی گفت: ریاض طی ماه‌های گذشته به ویژه پس از قتل جمال خاشقچی با مشکلات عدیده‌ای از جمله در عرصه سیاست خارجی روبه‌رو شده بود و فشارهای زیادی را در سطوح مختلف از جمله ولیعهد سعودی تحمل می‌کرد.

عادل‌الجبیر قربانی بقا و ترمیم وجه پادشاه و ولیعهد سعودی شد

وی ادامه داد: فشارها و بازی روانی ترکیه، قطع همکاری ایالات متحده با ائتلاف یمن، تلاش کنگره برای جلوگیری از فروش تسلیحات به عربستان و پایان دادن به جنگ یمن، ناکامی در عرصه سیاسی و نظامی در یمن و متهم شدن محمد بن سلمان در قتل خاشقچی موجب شده بود تا حکومت عربستان سعودی متحمل فشارهای زیادی شود که آثار سو بسیاری در عرصه داخلی هم برای این کشور به همراه داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه وجه عربستان هم در داخل و هم در خارج لطمات زیادی دیده بود، اظهار داشت: در چنین شرایطی باید برای بقا و ترمیم چهره ملک سلمان و فرزندش، محمد بن سلمان، فردی باید قربانی می‌شد و همه تقصیرها و قصورها متوجه او می‌شد. در این خصوص، نوک انگشت اتهامات متوجه عادل الجبیر شد به خصوص اینکه وی از خاندان پادشاهی هم نبود.

همه کاره در عربستان سعودی محمد بن سلمان است

باوند افزود: البته همه کاره در عربستان سعودی محمد بن سلمان است و او تصمیم‌گیر و سیاستگذار اصلی است و مابقی از جمله عادل الجبیر مجری اوامر وی و در بهترین حالت، مشاور محمد بن سلمان هستند.

وی درباره عملکرد عادل الجبیر در مقام وزیر امور خارجه نسبت به ایران تصریح کرد: وزیر امور خارجه هیچ گاه نباید در مقام مخالفت دشمنانه با کشوری ظاهر شود چراکه شرایط همیشه یکسان نیست و لزوم تجدیدنظر در سیاست‌ها و دوری و نزدیکی با کشورها ضرورت پیدا می‌کند. بنابراین اگر وزیر امور خارجه مدام در چارچوب در پیش گرفتن سیاست‌های خصمانه حرکت کند، ممکن چرخش کشورها و بهبود روابط ممکن نشود که این مساله را در مورد ایران مشاهده کردیم.

الجبیر مدام بر شیپور اختلافات تهران و ریاض دمید

این دیپلمات اسبق با بیان اینکه عادل الجبیر هرچند قبل از مقام وزارت، سفیر عربستان سعودی در امریکا بود اما از خرد سیاسی برخودار نبود، خاطرنشان کرد: وزیر امور خارجه نباید هیچ گاه قاطعانه حکم کند و معمولا صحبت‌های او با اما و اگر همراه است ولی عادل الجبیر خلاف این رویه معمول عمل کرد. از طرفی، او می‌خواست مجری اوامر محمد بن سلمان باشد و به همین خاطر مدام بر شیپور اختلافات تهران و ریاض دمید در حالی رویکرد وزیر امور خارجه باید برای حس همجواری و بهبود روابط و نه تشدید اختلافات عمل کند آنهم در مورد ایران که از دو قدرت اصلی خاورمیانه است.

باوند با بیان اینکه رویکرد تقابلی عادل الجبیر از خامی و ناپختگی وی حاصل می‌شد، ابراز داشت: وزیر سابق امور خارجه عربستان سعودی شم سیاسی نداشت و صرفا به دنبال خوش خدمتی بود و در نهایت هم قربانی محمد بن سلمان شد.

برکناری عادل‌الجبیر می‌تواند مقدمه‌ای برای گفت‌وگوهای ایران و عربستان باشد

وی با تاکید بر اینکه با وجود آنکه عادل الجبیر امکان بهبود مناسبات منطقه‌ای میان ایران و عربستان سعودی ممکن نبود، بیان کرد: برکناری عادل الجبیر می‌تواند اقدامی در جهت تعدیل سیاست‌های خارجی نیاز به نسبت به تهران قلمداد شود و مقدمه‌ای برای گفت‌وگوهای ایران و عربستان سعودی باشد.

این استاد حقوق و روابط بین‌الملل در پاسخ به این سوال که آیا عربستان سعودی در جهت بهبود مناسبات با ایران گام برمی‌دارد؟ یادآور شد: وقتی سعودی‌ها ببیند که در کنگره متهم می‌شوند، سناتورها در جهت قطع فروش تسلیحات بر آمده‌اند و می‌خواهند به سمت کاهش روابط حرکت کند، بی‌تردید مواضع دیگری در پیش می‌گیرند و واکنش‌هایی از خود نشان می‌دهند. گسترش روابطی که طی دو سال گذشته میان عربستان سعودی و روسیه صورت گرفته و در دیدار میان محمد بن سلمان و ولادیمیر پوتین در کنفرانس سران ۲۰ رخداد واکنشی به خاطر همین مسئله است.

باوند اضافه کرد: در این چارچوب ممکن است عربستان سعودی به سمت کاهش تنش با ایران و حتی تعدیل مناسبات و بهبود روابط با تهران حرکت کند تا اینگونه ناخرسندی خودش را از سیاست‌های ایالات متحده نشان دهد. با این حال باید دانست این اقدام عربستان سعودی از روی اجبار است و نه اقدامی مبتنی بر رضایت .

منبع: ایلنا

کلیدواژه: عادل الجبیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۶۶۳۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار امیرعبداللهیان با وزرای خارجه مصر و عربستان

آفتاب‌‌نیوز :

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه دیدار‌های خود در گامبیا پس از حضور در افتتاحیه پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی با فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه پادشاهی عربستان سعودی ملاقات کرد.

آخرین دیدار امیرعبداللهیان و همتای سعودی اسفند ۱۴۰۲ در جده و در جریان اجلاس فوق العاده OIC به منظور بررسی تحولات جنگ غزه انجام شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی در اولین دیدار خود صبح امروز به وقت بانجول با سامح شکری وزیر امور خارجه مصر دیدار و گفتگو کرد.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!
  • آمریکا به دنبال فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ به عربستان است
  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • دیدار امیرعبداللهیان با وزرای خارجه مصر و عربستان
  • دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در گامبیا
  • وزرای خارجه ایران و عربستان دیدار کردند
  • تولد توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل/ آیا آمریکا مجوز غنی سازی را به عربستان سعودی می دهد؟/ ریاض در یک قدمی پیروزی بزرگ قرار دارد
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل